Hoeveel een kozijn uit aluminium of kunststof precies kost, hangt van diverse factoren af. Om de prijzen voor je woonsituatie te berekenen, brengen we eerst al je wensen en behoeften in kaart. Aangezien iedere woonsituatie anders is en persoonlijke smaken sterk verschillen, kunnen we voor kozijnen uit kunststof geen vaste prijs noemen.
We kunnen wel meer informatie over de opbouwkosten geven. Als we de opbouwkosten voor je kozijn meer in detail bekijken, kunnen we die in vier delen opsplitsen. Het eerste en grootste deel is de kostprijs van het materiaal. Als tweede volgen de arbeidsuren van de monteurs. De overgebleven kosten bestaan uit twee delen: de voorrij- en afvoerkosten. Verder is het interessant om na te gaan of je voor een subsidie in aanmerking komt.
De samenstelling van je kozijn beïnvloedt eveneens de prijs. Wat de totaalprijs uiteindelijk zal bedragen, bepaal je zelf aan de hand van verschillende keuzes. Denk bijvoorbeeld aan het soort raam. Wil je een vast raam of een draaikiepmodel? Wil je er een ventilatierooster aan toevoegen? Of liever een hor, zodat je vervelende insecten kan weren? Ga je voor screens of rolluiken als zonwering? Alle voorgaande vragen spelen een rol om de prijs te berekenen.
Ook het type profiel, het glas en de isolatiewaarde zijn van belang. Sommige opties kosten in het begin immers meer, maar zijn goedkoper op lange termijn. Qua glassoorten kan je zowel voor HR++- of Tripleglas gaan. Die laatste soort is driedubbel glas dat een stevig prijskaartje heeft, maar wel het beste isoleert. Via ramen en deuren gaat er tot wel vijftien procent warmte verloren. Glas met een hoge isolatiewaarde komt dan goed van pas.
Als je je afvraagt of je voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (oftewel ISDE) in aanmerking komt, kan je onze tips raadplegen. Normaal gezien wordt de subsidie toegekend als je in een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een elektrische kookvoorziening investeert. Hetzelfde geldt voor aansluitingen op een warmtenet.
Daarbij moet je sinds 1 januari 2023 vijf isolatiemaatregelen in acht nemen. Van mensen die bij ons kozijnen aanschaffen en die met HR++- of Tripleglas combineren, wordt de aanvraag voor een subsidie dus ongetwijfeld goedgekeurd. Uitgebreide informatie vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Een andere manier om de kosten voor je kozijnen te financieren, is door middel van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Die is net als de ISDE-subsidie door de Rijksoverheid in het leven geroepen. De lening biedt je als particuliere wooneigenaar de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijke rente een langjarige financiering af te sluiten en zo je woning te verduurzamen. Hoe die lening precies werkt, vind je op de website van het Warmtefonds.